PROJECTEN
Waste house door BBM
Waste house is het eerste huis in het Verenigd Koninkrijk dat voor 85% bestaat uit afvalmateriaal dat afkomstig is uit andere woningen en werven. Het project demonstreert tal van principes van duurzame architectuur en design, daarnaast werd er onderzocht op welke manieren er eigentijds, energiezuinig, permanent gebouwd kan worden. Het gebouw is Europa's eerste permanente openbare woning dat bijna volledig is gemaakt van weggegooid of niet gewenst materiaal. Het is ook een EPC 'A'-gecertificeerd energiezuinig gebouw.


Renovatie met kalkhennep
Dirk en Frank van PUUR en Martens Van Caimere renoveerde samen deze bungalow te Geraardsbergen tot een hedendaagse eengezinswoning. Bij dit project hebben de eigenaars alle aandacht gericht op isolatie en luchtdichtheid. Dit loste Dirk en Frans zo als bij tal van andere projecten op met kalkhennep. Door zijn unieke look past het perfect bij de omgeving. Het plafond werd geïsoleerd me 30 cm grootte papiervlokken en het kelderplafond werd bekleed met geperste houtvezelplaten.
Buiksloterham in Amsterdam
Vroeger één van de meest vervuilende gebieden, nu de circulaire stadswijk van de toekomst. De Buiksloterham in de noordelijke IJ-oever in Amsterdam is project voor de kennisontwikkeling op het vlak van circulaire gebiedsontwikkeling. Elke woning die in de wijk gebouwd word is verplicht om dit te doen op een circulaire manier. Zo zorgt de community ervoor dat elke nieuwbouw makkelijk uit elkaar te halen is, zoveel mogelijk hergebruik van materialen en grondstoffen gebruikt en zo voort.


Circle House
De Circle house is een circulair bouwproject uit Denemarken. Het project laat zien hoe social housing units zijn opgebouwd met circulaire principes. Dit zorgt ervoor dat de gebouwen een zeer lange levensduur hebben en een flexibiliteit heeft bij 90% van de materialen. Dit wil zeggen dat de materialen demonteerbaar zijn en opnieuw kunnen gebruikt worden zonder hun waarden te verliezen. Het project bestaat uit 60 woningen in Lisbjerg ten noorden van Aarhus en werd gestart om circulair bouwen te promoten in Denemarken
Building As Material Banks
BAMB streeft naar het verhogen van de waarde van bouwmaterialen door ze innovatief te benaderen. Door gebouwen dynamisch en flexibel te ontwerpen, kunnen ze worden geïntegreerd in een circulaire economie, waarbij de materialen in de gebouwen steeds hun waarde blijven behouden. Dit heeft als resultaat een vermindering van afval en het verminderen van het gebruik van nieuwe grondstoffen.

Circular Retrofit Lab
Circular Retrofit Lab is een circulair renovatieproject op de campus van de Vrije Universiteit in Brussel. Het project richt zich op een bestaand gebouw die men gaat transformeren op een duurzame, energiezuinige en circulair manier. Het doel hierbij is om ervoor te zorgen dat het gebouw demonteerbaar, aanpasbaar en herbruikbaar is. Een van de materialen dat hiervoor gebruikt word is CLT (kruislaaghout, een massieve houtstructuur). CLT word gebruikt bij de structurele elementen van de renovatie. Het hout vervangt de traditionele betonnen vloer en wanden, waardoor het gebouw flexibel en makkelijk aanpasbaar wordt voor toekomstig gebruik.
Reversible Building Design
Reversible Building Design maakt een efficiënt herstel, hergebruik en terugwinning van bouwmaterialen, producten en componenten mogelijk. Aangezien verschillende lagen zoals vloeren, ramen, elektrische kabels, ventilatie en binnenmuren toegankelijk zijn zonder andere delen van het gebouw te beschadigen en componenten gemakkelijk kunnen worden verwijderd verwijderd of vervangen. Dit allemaal om de afvalberg te verkleinen.
